Redüktör’ün Önemi & Kullanım Alanları

reduktor-genel-bilgi-1

Redüktör Nedir?

Redüktör, dönme hareketinin hızını veya yönünü değiştiren makinelerdir. Bir motor veya motor tarafından iletilen gücü artırmak veya azaltmak için birçok endüstriyel uygulamada kullanılırlar. Redüktörler geniş bir uygulama alanına sahiptir ve kullanımları kullanılan ekipmanın türüne ve boyutuna bağlıdır.

Genel olarak redüktör, yüksek hız ve düşük torku düşük hız ve yüksek torka dönüştüren bir makinedir. En yaygın redüktör türü, ana bileşenleri olarak sonsuz dişlileri kullanan sonsuz dişli redüktörüdür.

Örneğin, bir elektrikli matkabı çalıştırdığınızda, bu aletin şaftının yüksek hızda ancak küçük bir torkla döndüğünü göreceksiniz; Ancak, sert ve sert beton veya taş malzemeleri delmek için kullanmak istiyorsanız, içinden geçmek için çok güçlü bir kuvvete ihtiyacınız vardır; peki bunu nasıl yapabiliriz? Bu amaçla yüksek güç derecesine sahip bir elektrik motoru gibi güçlü bir motor kullanabilirsiniz! Bununla birlikte, bu tür motorlar ayrıca nispeten küçük dönme hızlarına (dakikada yalnızca birkaç yüz devir) sahiptir, bu nedenle yukarıda bahsedilen sert malzemelerden geçerken çok fazla enerji tüketecekleri için üzerlerinde herhangi bir değişiklik yapılmadan doğrudan kullanılamazlar.”

Redüktörler, tahrik milinin dönüş hızını sistemde istenen dönüş hızına değiştirmek için kullanılır. Bu şekilde, belirli bir giriş hızından herhangi bir çıkış hızı elde edebiliriz. Belirli bir yönde dönme hareketi sağlayın ve ondan alınan gücü istenen açıda verin.

Redüktörler, tahrik milinin dönüş hızını sistemde istenen dönüş hızına değiştirmek için kullanılır. Ayrıca, bir cihazdan güç almak ve onu farklı bir açıyla diğerine aktarmak ve aynı zamanda büyüklüğünü değiştirmek için de kullanılırlar.

Örneğin, 3600 rpm’de çalışan bir elektrik motorunuz varsa, ancak projeniz için 2000 rpm’de çalışması gerekiyorsa, iki vitesten oluşan bir dişli kutusu kullanabilirsiniz: biri 36 dişli, diğeri 24 dişli. Daha küçük dişli, daha büyük dişliden daha hızlı dönecektir; Bu şekilde, birbirine kenetlenen dişleriyle (birbirine değen dişler) birbirine bağlandıklarında, 2000 rpm’de bir çıkış üretirler çünkü bu, şimdi farklı hızlarda dönen iki dişli ile eşitlenir (biri hızlı ve biri yavaş).

Redüktörler, dönen şaftın dönme yönünü değiştirmenin yanı sıra başka işlevlere de sahiptir. Örneğin, dönme hızını azaltmak ve dönen millerin torkunu değiştirmek için kullanılabilirler. Redüktörler, çok çeşitli avantajları nedeniyle birçok endüstride ve uygulamada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Redüktörlerin ana işlevi, bir motorun veya motorun hızını azaltmaktır. Bunu yapmak için, dönme hızını düşürürken bir güç kaynağından tork çıkışını artırmak için bir dizi dişli ve yatak kullanırlar. Redüktörler, tarım ekipmanları, imalat makineleri ve nakliye araçları dahil olmak üzere birçok farklı uygulamada kullanılmaktadır. Ayrıca, tahrik edilen bileşenin gerektirdiği torka uyacak şekilde torku yükseltin.

Redüktörler torku yükseltmek için kullanılır. Özellikle dizel motorlarda bir motorun torkunu artırmak için kullanılırlar. Tarım ve inşaat dahil olmak üzere birçok endüstride kullanılabilirler. Redüktörler, işlevlerini düzgün bir şekilde yerine getirmek için büyük miktarda kuvvet veya tork gerektiren endüstriyel uygulamalarda yaygın olarak bulunur.

Redüktör birçok uygulamada kullanılabilir:

Redüktörler, otomobil, gemi ve uçak endüstrileri gibi birçok alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Redüktörler, dönen bir şaftın hızını veya bir makineden diğerine eksenel hareketi azaltmak için kullanılır. Bu sunucuların tasarımı, doğrudan motor miline monte edilebilecekleri ve yüksek hızlı hareket iletimi için bir kaplin veya dişli kutusundan bağlanabilecekleri şekildedir.

Ayrıca; traktör, biçerdöver ve ekici gibi tarım makinelerinde, vinç ve maden makinelerinde, traktör, biçerdöver ve ekici gibi tarım makinelerinde de kullanılmaktadır. Madencilik makinelerinde ve vinçlerde de kullanılırlar. Rüzgar türbinleri, petrol boru hatları, klima fanları ve İmalathanelerde, redüktörler yaygın olarak kullanılmaktadır.

Redüktörler çeşitli alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Bazı örnekler arasında rüzgar türbinleri, petrol boru hatları, klima fanları ve haddehaneler bulunur.

Rüzgar türbini endüstrisinde, örneğin, düşük hızdan yüksek hıza bir azalma sağlamak için bir dişli kutusu kullanılır. Şanzıman, jeneratör milinin yavaşlatılmasını sağlar, böylece yüksek hızlarda çalışan bir elektrik motoruyla eşleştirilebilir.

Aynı konsept petrol boru hatları için geçerlidir; redüktörlere ihtiyaçları vardır çünkü çok az güç girdisine sahiptirler, ancak büyük miktarlarda yağı hızlı bir şekilde içlerinden geçirebilmeleri gerekir. Bu, hareketli parçalar arasındaki sürtünme nedeniyle çok hızlı dönmeden veya erken yıpranmadan pompanızı verimli bir şekilde döndürecek kadar güçlü bir şeye ihtiyacınız olduğu anlamına gelir (bu, ekipmanınızın beklenenden daha erken arızalanmasına neden olabilir).

Birçok redüktör türü vardır; Bunlar tasarımlarına veya uygulama alanlarına göre sınıflandırılabilir. 

VİNÇ

Kaldırma ve yürütme sistemleri için geniş tahrik çözümleri

PLASTİK VE KAUÇUK

Ekstrüder makinalarındaki çalışma şartlarına uygun güvenilir tahrik sistemleri

TAŞIMA

Yatay ve dikey yük taşıma sistemleri için komple çözümler

KARIŞTIRICI

Tüm karıştırıcı uygulamaları için agitatör ve drywell redüktörler

RÜZGAR ENERJİSİ

Rüzgar türbinlerinin kanat ve nasel yönlendirmelerinde kullanılan Pitch ve Yaw redüktörleri

RAYLI SİSTEMLER

Şehiriçi ve şehirlerarası raylı ulaşım için tahrik sistemleri

Sonsuz Redüktörler

Sonsuz redüktörler, düşük hızda büyük torkun gerekli olduğu ve çıkış miline yük uygulanmadığı uygulamalarda kullanılır. Bunun arkasındaki sebep, bu tür uygulamalarda sonsuz dişlilerin düz dişlilere göre daha yüksek verime sahip olmasıdır. Sonsuz dişli setleri, tek kademeli redüksiyon dişli setleri olarak da bilinir, çünkü bir makinenin veya işlemin giriş ve çıkış uçları arasında yalnızca bir kademeli redüksiyona sahiptirler. Sonuç olarak, genellikle nispeten düşük hızlarda yüksek güç yüklerini taşımak için kullanılırlar. Bu tip redüktörde kullanılan ana bileşenler şunları içerir:

En yaygın kullanılanlar sonsuz redüktörler ve dişli redüktörlerdir.

Sonsuz redüktörler birçok endüstride kullanılır ve bunlar en yaygın redüktör türüdür. Bunların bu kadar popüler olmasının temel nedeni, çok verimli bir güç iletim sistemi oluşturmalarıdır, yani yüksek tork ve gücü korurken hızı azaltabilirler. Bu, onları konveyör bantlar veya yüksek çıktı gerektiren ancak düşük hız gerektiren diğer ekipmanlar gibi uygulamalar için mükemmel kılar.

Dişli Redüktörler

Dişli redüktörleri, birçok endüstride, minimum gürültü ve titreşim ile uzun mesafelerde gücü verimli bir şekilde iletme yetenekleri nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Aslında, dişli redüksiyonu, büyük miktarda cevherin büyük konveyör bantlar üzerinde bir yerden diğerine taşınması gereken madencilik işlemleri gibi birçok endüstriyel işlemde önemli bir rol oynar. Redüktörlerin endüstriyel ortamların dışında da uygulamaları vardır; Bazı araba şanzımanları da vites küçültme sistemleri kullanır!

Redüktör Türleri

Günümüzde redüktörler çeşitli firmalar tarafından standart boyutlarda üretilerek piyasaya sürülmektedir. Redüktör tiplerinin seçiminde tork,çevrim oranıverimboyut ve ağırlık gibi faktörleri gözönünde tutmak gerekir. Redüktörlerin sınıflandırılması ise aşağıdaki gibi yapılır;

  1. Aşama sayısına göre; 1, 2 ve daha fazla kademeli redüktörler,
  2. Kullanılan dişli çeşidine göre;
  • Düz Dişli Redüktör
  • Sonsuz Vidalı Redüktör
  • Helisel Dişlili Redüktör
  • Konik Dişlili Redüktör
  • Ayna-Mahruti( Konik-Helisel) Dişli Redüktör
  • Hypoid Dişlili Redüktör
  • Harmonik Redüktör
  • Paralel Dişli Redüktör
  • Planet Dişli Redüktör
  • Spinea Reduktor
  • Hoya Planet Reduktor
  • Sikloidal Redüktör
 

Sonuç

Kısacası redüktörler birçok endüstri ve alanda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yapılarına ve uygulama alanlarına göre sınıflandırılabilirler. En yaygın kullanılanlar sonsuz redüktörler ve dişli redüktörlerdir. Hayatımızın önemli bir parçasıdır ve işlevi çok geniştir.

Sohbeti aç
1
Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba, yardımcı olabileceğimiz bir konu var mı?